Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, μέσα απο τα μάτια της Στέλλας Σπανού – Stellas’s Spanou Blog

Σας μεταφέρουμε την εμπειρία της συνεργασίας της κυρίας Στέλλας Σπανού με «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» – karamanlidika.gr, όπως την περιγράφει η ίδια, στο website και blog μαγειρικής stellaspanou.gr. Η Στέλλα Σπανού είναι συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, βραβευμένη φωτογράφος και βέβαια, μαγείρισσα. Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» και «Καβάλας γεύσεις», στο Stellas’s Spanou Blog – stellaspanou.gr

«Είχε ακόμη εργάτες τη πρώτη φορά που μπήκα μέσα στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ευριπίδου 52 & Σωκράτους 1, όπου στεγάζονται «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη». Αυτό που συγκράτησα τότε ήταν τα ψηλά παράθυρα με τα γαλάζια παντζούρια που συνδυάζονταν τόσο καλά με τον κίτρινο διάκοσμο με τις γαλάζιες γιρλάντες στη οροφή , λιτό μα περίτεχνο, με πέτρα και ξύλο σε κάθε λεπτομέρεια. να φαίνεται η ιστορία του.

Την επόμενη φορά όλα άρχισαν να μπαίνουν σε μία σειρά. Τελείωσε η κουζίνα όπου μέσα μπήκαν η Μαρία, Ισπανίδα -πολύ πρόσχαρος άνθρωπος, η Μαργαρίτα με το όμορφο χαμόγελο, τσαχπίνα, στο σέρβις. Και φυσικά ο Θύμιος με το άγρυπνο μάτι του στο ταμείο. Στη άκρη δίπλα στα παράθυρα, μπήκανε τα μαρμάρινα τραπεζάκια κοντά-κοντά, «τραπέζια παρέας» για να νιώθεις οικεία.

Πάνω τους απλώνεται η λαδόκολλα για το καλωσόρισμα από τα χέρια του Φάνη Θεοδωρόπουλου, που θέλει να σου δώσει να δοκιμάσεις με την ίδια λαχτάρα που διαλέγει και αυτός το κάθε τι, από όλη την Ελλάδα και που ψάχνει το διαφορετικό για να το προσφέρει στο πελάτη του. Κεντρικά, να τα βλέπεις με το που μπαίνεις μέσα στο μαγαζί, κάτω από την πινακίδα SARY – ΠΑΣΤΙΡΜΑ κρεμάστηκαν τα σουτζούκια, οι παστουρμάδες, οι καβουρμάδες και τα τυριά από μικρούς παραγωγούς, γέμισαν τα ψυγεία με τη πρώτη ύλη , αρώματα και μυρωδιές που θα οδηγήσουν τον ουρανίσκο σου σε μεγάλα γευστικά ταξίδια.

Σαλάμια , παστράμι , λουκάνικα, γιουφκάδες και βαζάκια λογής λογής, να μην χορταίνει το μάτι σου και να θες να τα δοκιμάσεις όλα. Με τον Παρασκευά Σαρήμπογια ,έναν άνθρωπο με πολλά μεράκια (των αλλαντικών SARY www.sary.gr, με τη μεστή γεύση και την αυθεντικότητα στα αλλαντικά Ανατολίας), περάσαμε ώρες στην κουζίνα μέχρι να βγουν σωστά οι συνταγές, όπως πρέπει και να αναδειχτούν τα προϊόντα του χωρίς πολύ-πολύ μαγείρεμα.

Πολλές δόκιμες μέχρι να καταλήξουμε και με την αυστηρή γνώμη του μάστερ των αλλαντικών, όπως τον ονομάζουν, βγήκαν θαύματα. Αυτό που κάνει μια συνεργασία ουσιαστική και βγαίνει και στο πιάτο του πελάτη είναι η χημεία των ανθρώπων που δουλεύουν μαζί, η κοινή φιλοσοφία στη γεύση και η φροντίδα.

Λοιπόν ΝΑΙ το αποτέλεσμα όλου αυτού του επιχειρήματος στα «Καραμανλίδικα του Φάνη» δικαιώνει τους πρωταγωνιστές του, τον Φάνη και τον Παρασκευά, με τον κόσμο να το απολαμβάνει και χάρηκα και εγώ που ήμουν ένα μικρο μέρος όλης αυτής της δημιουργίας.

Σας ευχαριστώ Φάνη Θεοδωρόπουλε και Παρασκευά Σαρήμπογια για την εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει και τη συνεργασία μας, γιατί μέσα από αυτή έχω πια πλήρη γνώση των προϊόντων σας .

Καλές δουλειές , δύναμη και πάνω απ’ όλα μεράκι.

Στέλλα Σπανού Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Βραβευμένη φωτογράφος, Μαγείρισσα

ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΠΑΝΟΥ | Stellas’s Spanou Blog #karamanlidika #καραμανλίδικα