Στου Φάνη για καραμανλίδικα: αλάτι και πιπέρι – alatikaipiperi.gr

TO ΕΣΤΙΑΤOΡΙΟ ΕΚ ΒΑΘEΩΝ | ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ , ΠΡΟΣΩΠΑ , ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ & ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ , ΜΑΓΑΖΙΑ , ΤΑΒΕΡΝΕΣ & ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ , ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

ΣΤΟΥ ΦΑΝΗ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ

Στου Φάνη για Καραμανλίδικα: αλάτι και πιπέρι - φωτογραφία Σίσσυ Μόρφη

Το μεζεδοπωλείο – παντοπωλείο «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» είναι η νέα άφιξη της Ευριπίδου. Στο τιμόνι βρίσκονται ο έμπειρος Παρασκευάς Σαρήμπογιας, συνιδιοκτήτης της ιστορικής αλλαντοποιίας Sary από τη Δράμα, και ο πάντα ενημερωμένος σε θέματα ελληνικών αλλαντικών και τυριών, Φάνης Θεοδωρόπουλος ή αλλιώς Αραπιάν, με τους οποίους είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα. Πώς και από πότε ασχοληθήκατε με την παραγωγή και την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων;

Π.Σ.: Η οικογενειακή μας ιστορία ξεκινάει από τους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας (16ος-17ος αιώνας), από ένα χάνι που είχαμε στο Αγιάσι των Αδάνων. Εκεί οι πρόγονοί μου έπαιρναν το κρέας της καμήλας από τους ζωέμπορους (τζαμπάσηδες) και το έκαναν παστιρμά, όπως χαρακτηριστικά τον έλεγαν. Το 1890 οι επόμενες γενιές βρέθηκαν στην Κοκκινιά. Εκεί συνέχισαν να παράγουν παστουρμά, σουτζούκι και άλλα αλλαντικά σύμφωνα με τις πολίτικες και καραμανλίδικες συνταγές.

Το 1938 μεταφέρθηκαν στη Δράμα όπου ακόμη και σήμερα στο σύγχρονο εργαστήριό μας παράγουμε τα παραδοσιακά προϊόντα Ανατολίας σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των παππούδων μας, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία αλλαντικών που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής. Φ.Θ.: Το 1965 ο πατέρας μου ανέλαβε τον Αραπιάν, το μικρό αλλαντοπωλείο-τυροπωλείο της Ευριπίδου 41. Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτό το μαγαζί.

Θυμάμαι τον εαυτό μου, παιδί ακόμη, να ετοιμάζω τα πράγματα για τους πελάτες και να πηγαίνω τις παραγγελίες. Έτσι, σιγά σιγά έμαθα να ξεχωρίζω τις γεύσεις, να ψάχνω τους παραγωγούς και το 2002 το ανέλαβα.

Πώς προέκυψε η ιδέα του νέου μαγαζιού σε μια εποχή που θεωρητικά δεν ευνοεί τα επιχειρηματικά «ανοίγματα»; Π.Σ.: Το συγκεκριμένο μαγαζί στήθηκε από μεράκι για αυτό που ήδη κάνουμε. Σκοπός δεν είναι μόνο να δουλεύουμε, αλλά να περνάμε και καλά. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν όμορφο χώρο όπου ο κόσμος θα μπορούσε να δοκιμάσει μεζέδες φτιαγμένους με τα προϊόντα μας, να πιει ένα τσίπουρο, να χαλαρώσει και –γιατί όχι;– να πάρει και κάτι για το σπίτι.

Πείτε μας δυο λόγια για «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη». Πώς επιλέξατε το σημείο; Το μενού; Π.Σ.: Το ιστορικό κέντρο ήταν μονόδρομος για εμάς, εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης. Αγορές, άνθρωποι, κίνηση, ζωή. Η κατάλληλη ατμόσφαιρα για ένα μεζετζίδικο.

Δεν αφήνεις την «πηγή» για να πας αλλού. Φ.Θ.: Θυμάμαι αυτό το νεοκλασικό από παλιά, τότε που ακόμη λειτουργούσε ως μεζεδοπωλείο ή παντοπωλείο και στεκόμουν και το χάζευα αλλά και αργότερα που έμεινε κλειστό για χρόνια. Ζωγραφιστά ταβάνια, πέτρινοι τοίχοι, πάτωμα με μωσαϊκό, ένας πραγματικά όμορφος χώρος. Όσο για το μενού μας, η επιμέλεια ανήκει στον Παρασκευά (Σαρήμπογια) και τη γνωστή συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας και όχι μόνο, Στέλλα Σπανού. Σκοπός τους η ανάδειξη της καλής πρώτης ύλης με απλούς συνδυασμούς και ελάχιστο μαγείρεμα. Παστουρμαδοπιτάκια, σαλάτες και σαγανάκια με νιώτικα τυριά, σουτζούκι με αβγά, λουκάνικα γιαουρτλού, είναι μόνο μερικά από όσα θα σερβίρουμε.

Μιλήστε μας λίγο για τα προϊόντα. Τι ξεχωριστό μπορεί κανείς να βρει στα ψυγεία σας; Φ.Θ.: Στα αλλαντικά διαθέτουμε όλη την ποικιλία Sary. Από τα κλασικά, καραμανλίδικοι παστουρμάδες (μπούτι και ράχη μόσχου, πρόβειο και καμήλας), σουτζούκια, λουκάνικα και σαλάμια μέχρι μορταδέλα Αλεξάνδρειας, μορταδέλα με παστουρμά, μοσχαρίσιο μπέικον με πάπρικα, καβουρμά κοτόπουλου και σπάλα καπνιστή.

Όσο για τα τυριά, εκείνα που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα δεκάδες που διαθέτουμε είναι αυτά του Τρεμπελή από τη Νάουσα με τον οποίο έχουμε αποκλειστική συνεργασία. Το καπνιστό κατσικίσιο, το γίδινο με τα πιπέρια κ.ά.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210.3254.184

Επισκεφθείτε «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»

Από τη Ζωή Παπαφωτίου

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 14 (Ιούνιος 2014) Στου Φάνη για Καραμανλίδικα: αλάτι και πιπέρι – alatikaipiperi.gr