Στην Ευριπίδου, οι μερακλήδες πάνε «στο Φάνη»

«Ρε πάμε!», «ρε πάμε!»… Και τελικά πήγαμε… Πού αλλού; Στα Καραμανλίδικα του Φάνη. Εκεί που σου λέει ότι μπορείς να φας σε ένα μπακάλικο, το οποίο έχει και τραπέζια. … Ο Φάνης μας ξετρέλανε, μπορούμε να το ομολογήσουμε. Κι επειδή τέτοιες απολαύσεις, το μαγαζί, δεν τις προσφέρει μόνο εντός του, αλλά σου δίνει …

HungryBearGreece

#Αθήνα, Για #μεζέ, #Κέντρο, Οι επιδρομές «Ρε πάμε!», «ρε πάμε!»… Και τελικά πήγαμε… Πού αλλού; Στα Καραμανλίδικα του Φάνη. Εκεί που σου λέει ότι μπορείς να φας σε ένα μπακάλικο, το οποίο έχει και τραπέζια. Μαγειρεύουν τα δικά τους κρέατα, τα οποία είναι βαριά, παραδοσιακά, ανατολίτικα. Παστουρμάδες, παστράμια, γλώσσες καπνιστές, καβουρμάδες, σουτζούκια, λουκάνικα, και σταματώ εδώ προς το παρόν, κυριαρχούν σε ένα μαγαζί, ναό του #μεζέ. Τα ποτά ελληνικά, είτε είναι κρασιά, είτε τσίπουρα, είτε ούζα.

Δεν έχω να γράψω κάποια ιστορία εδώ, απλά να τονίσω ότι μαζευτήκαμε τρεις μεζεκλήδες και τσιπουρολάτρεις, οπότε το μέγεθος της παραγγελίας ήταν προδιαγεγραμμένο. Πρέπει φυσικά να αναφέρω πως, αν την ώρα που φτάσεις στο μαγαζί, χρειαστεί να περιμένεις να αδειάσει τραπέζι, σε αποζημιώνουν με ένα χαρτί με λίγο τυράκι και παστράμι, ώστε να σε βάλουν στο κλίμα.

Δεν γίνεται να μην παραγγείλεις #καβουρμά, όταν πας σε αυτό το μαγαζί. Μπορεί να είναι εύκολο για κάποιους, γνώριμο για άλλους, ή κάποιοι να έχουν «επιστημονικό» τρόπο να το τεκμηριώσουν, αλλά ο τσιγαρισμένος καβουρμάς, με τον άνηθο, τις πατάτες και τις πιπεριές, κάνουν τέτοιο συνδυασμό, που είναι ταυτόχρονα πικάντικος και γλυκός, αναγκάζοντάς σε να ρουφήξεις μία γουλιά τσίπουρο.

Συνεχίζεις με μία μπουκιά από τη σαλάτα με το πλιγούρι, που σε δροσίζει ευχάριστα, έχοντας παράλληλα το απαραίτητο ανατολίτικο άρωμα, για να συμπληρώσεις με μία μπουκιά από του #σουτζούκι από τα Άδανα, το οποίο στο μενού το χαρακτηρίζει «πύραυλο». Μόλις το φας λες «τι μαλ… γράφουν», αλλά μόλις περάσουν 5-6 δευτερόλεπτα, σου σκάει ο πύραυλος και θες ακόμα μία γουλιά τσίπουρο. Ο αδερφός επέμεινε για λουκάνικο κεφτέ. Από περιέργεια είπαμε «ναι». Ήρθε ένα ψημένο λουκάνικο με τη σάλτσα γιαουρτιού, τις πιτούλες του, χωρίς ωστόσο να μας ενθουσιάσει, αλλά, οποία έκπληξη, μας βοήθησε να κατεβάσουμε μερικές γουλιές τσίπουρο.

Το σαγανάκι με το καραμανλίδικο σουτζούκι και τα αυγά ήρθε να προσθέσει ακόμα μία πικάντικη πινελιά στο τραπέζι, τους ουρανίσκους και το στομάχι μας, καθώς το αυγό και το σουτζούκι είναι σε τέτοιες ποσότητες, που δεν σε βαραίνουν, ενώ το κόκκινο το πιπεράκι, δίνει τη δική του νότα.

Ο Φάνης μας ξετρέλανε, μπορούμε να το ομολογήσουμε. Κι επειδή τέτοιες απολαύσεις, το μαγαζί, δεν τις προσφέρει μόνο εντός του, αλλά σου δίνει και τη δυνατότητα να τις απολαύσεις και στο σπίτι, το πακετάκι που πήραμε από το μπακάλικο με τον καβουρμά και τον παστουρμά δεν πρέπει να αποτέλεσε έκπληξη στον ευγενέστατο υπάλληλο. Όταν βέβαια μου είπε: «Αφού είστε τόσο του μεζέ, πρέπει να δοκιμάσετε καπνιστή γλώσσα με πιπέρι», τότε το πακετάκι μεγάλωσε και οφείλω να ομολογήσω είναι ένα από τα καλύτερα αλλαντικά που δοκίμασα ποτέ.

Πηγή: HungryBearGreece – Στην Ευριπίδου οι μερακλήδες πάνε στο Φάνη