Μπάρμπα Γιαννακάκης | Οι Λαλητάδες στα Καραμανλίδικα

Μπάρμπα-Γιαννακάκης

Ωρέ μη φοβηθείς τον άνθρωπο Λούλα μου, Μαρικούλα μου ωρέ όσο θεριό και να ’ναι λέλε ναι κουρμπάν ωρέ και να μασά τα σίδερα Λούλα μου, ωρέ Λούλα μου ωρέ και να τα καταπίνει, λέλε ναι κουρμπάν Άιντε, άιντε, μπάρμπα Γιαννακάκη που ’ναι, που ’ναι, που ’ν το Μαρικάκι Ψαράκια τηγανίζει μεσ’ στο μαγεριό εγώ θα σου το πάρω και θα το παντρευτώ Αχ Γιαννάκη μπιρ οκά, άλτα γκέλ γιαρίμ οκά Αυτόν το βλάμη που αγαπάς Λούλα μου, κορούλα μου ωρέ πες του να μεταλάβει ναι λέλε κουρμπάν Μια Κεριακή ξημέρωμα, Λούλα μου, μανούλα μου ωρέ δύο πιστολιές θα λάβει, ναι λέλε κουρμπάν Άιντε, άιντε, μπάρμπα Γιαννακάκη που ’ναι, που ’ναι, που ’ν το Μαρικάκι Ψαράκια τηγανίζει μες στο μαγεριό Εγώ θα σου το πάρω και θα το παντρευτώ Άιντε, άιντε όπα της, δώσε και την προίκα της Άιντε, άιντε, μπάρμπα Γιαννακάκη που ’ναι, που ’ναι, που ’ν το Μαρικάκι Ψαράκια τηγανίζει μεσ’ στο μαγεριό ας τα κι ας καούνε κι έβγα να σε ιδώ Άιντε, άιντε, όπα της, δώσε και τη προίκα της

— «Οι Λαλητάδες της Ροδόπης»

Παίζουν οι μουσικοί: Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι, λαούτο Γιώργος Παγκοζίδης: τραγούδι, ούτι Κυριάκος Πετράς: Βιολί φιλική συμμετοχή – Δήμος Μαρινίδης: κρουστά — Συνθέτης – στιχουργός: Παναγιώτης Τούντας, 1936 Ο Παναγιώτης Τούντας (1886-1942) ήταν Έλληνας συνθέτης, ο διασημότερος της Σμυρναϊκής Σχολής και ανήκει στην ομάδα των Μικρασιατών μουσικών που μετά την καταστροφή του 1922, διαμόρφωσαν το ρεμπέτικο τραγούδι στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Σμύρνη, από ευκατάστατους γονείς.

Από παιδί άρχισε να παίζει μαντολίνο και σπούδασε μουσική στην Αίγυπτο. Από το 1915 συμμετείχε στη Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα του Σιδέρη. Στην Ελλάδα ήρθε το 1923 και ανέβηκε αμέσως στα πάλκα, παίζοντας μαντολίνο και έχοντας την ευθύνη της ορχήστρας και του προγράμματος. Για δέκα χρόνια ο Παναγιώτης Τούντας ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Κολούμπια. Από τη θέση αυτή προώθησε πολλά νέα ταλέντα, τόσο δημιουργούς όσο τραγουδιστές και οργανοπαίχτες. Άρχισε να ηχογραφεί το 1924 και η κληρονομιά του στις 78΄ στροφές είναι γύρω στα 400 τραγούδια.

Έγραψε μικρασιάτικα, αστικά, λαϊκά, μανέδες, δημοτικά, ρεμπέτικα και ελαφρά τραγούδια. Ηχογράφησε με τις διεθνείς εταιρείες ODEON, POLYDOR, PATHE, COLUMBIA, HIS MASTER’S VOICE, PARLOPHONE και τις ελληνικές COLUMBIA και H.M.V.

Παναγιώτης Τούντας – Βικιπαίδεια — Τραγούδια της Μικράς Ασίας, στα Καραμανλίδικα του Φάνη. Video Μπάρμπα Γιαννακάκης – Κανάλι «Ακρόπαστον» από τα Καραμανλίδικα του ΦάνηΜπάρμπα Γιαννακάκης – Τα Καραμανλίδικα του Φάνη στο vimeo