Η Κρανιά
Η Κρανιά (Cornus Mas Cornaceae) είναι φυλλοβόλο δέντρο, το πιο σπουδαίο από τα 50 και πλέον είδη που υπάρχουν στην οικογένεια Cornaceae. Έχει πυκνό φύλλωμα, κίτρινα άνθη με τέσσερα πέταλα και οι καρποί της- τα κράνα, είναι σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Η Κρανιά ανθοφορεί νωρίς την άνοιξη και καρποφορεί το φθινόπωρο ανάλογα με το υψόμετρο και τι κλίμα. Μνημονεύεται από τον Όμηρο, τον Παυσανία, το Θεόφραστο και τον Ηρόδοτο, για το ανθεκτικό ξύλο και τους καρπούς της, τα κράνα. Η ελληνική κρανιά αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και αγαπά το υψόμετρο. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται σήμερα στη Ροδόπη, τις Σέρρες, την Ημαθία, την Κοζάνη και την Ήπειρο.
Τα κράνα
Τα κράνα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα, κατά την περίοδο της ανάπτυξης και της ωρίμανσης του καρπού. (1) Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Καροτίνη, Πηκτίνη και Τανίνη, Βιταμίνη C (103 mg/100 g), Σίδηρο και Ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g). (2) Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Αποτελούν τονωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα.
Τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.
Τα Κράνα:
αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, πηγή βιταμίνης E
περιέχουν ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά
περιέχουν μηδενικά λιπαρά και χοληστερόλη
Η Κρανιά, ένα αυτόχθονο, μακρόβιο δέντρο μας χαρίζει τα Κράνα, το δώρο του ελληνικού δάσους, για καλή υγεία! Χρειάζεται μόνο νερό. Δεν προσβάλλεται από έντομα και φυτονόσους. Καθώς δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα και λιπάσματα, τα προϊόντα της είναι 100% βιολογικά. Τα Κράνα χαρακτηρίζονται δίκαια ως υπερτροφή, όπως δείχνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις και είναι το «SuperFood» (3) του μέλλοντος.
«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»
Ιπποκράτης
Πληροφορίες
European Food Information Council – Η επιστήμη πίσω από τα «σουπερ-τρόφιμα»: είναι όντως σούπερ;
Cornus mas στο wikipedia
Σημειώσεις
(1) Ινστιτούτο φυλλοβόλων δένδρων ΕΘΙΑΓΕ, κ. Τσιπουρίδη, E. Belini – E. Giordani. Φρουτονέα, τεύχος 75, σελ. 48-50
(2) Βιβλιογραφική έρευνα, Φαρμακευτική σχολή Α.Π.Θ.
(3) «Superfood»: ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμο που θεωρείται ιδιαιτέρως ωφέλιμο για την υγειά και την ευεξία. Oxford English Dictionary