Τσιπουράκι απ’ τη Νάουσα και δυο φέτες παστράμι… – iCookGreek

Karamanlidika-tsipouraki-apo-th-Naousa-kai-2-fetes-pastrami_1

Ευριπίδου 52, Σαββατόβραδο, περιμένοντας να ανοίξει τραπέζι στου Φάνη, μεζεδάκι «κερασμένο απ’ το κατάστημα». Μια χαρά ζωή -την άλλη φορά θα κάνουμε και μια κράτηση. Για την ποιότητα των αλλαντικών δεν υπήρχε αμφιβολία, καθώς η συνεργασία του Φάνη με την ιστορική αλλαντοποιία αυθεντικών αλλαντικών Ανατολίας Sary αποτελεί εγγύηση: η οικογενειακή επιχείρηση, που σήμερα κρατιέται από την τέταρτη γενιά, ξεκίνησε 150 χρόνια πριν από Καραμανλήδες της Καππαδοκίας και μία μικρή οικοτεχνία στο Αγιάσι των Αδάνων. Το χύμα #τσίπουρο απ’ τη Νάουσα ήταν πάντως έκπληξη: γευστικό, υπέροχα αρωματικό, χωρίς γλυκάνισο και την άλλη μέρα κεφάλι ελαφρύ και πεντακάθαρο. Θερμό το καλωσόρισμα παρότι δεν είχαμε κλείσει τραπέζι και το εκλεκτό κερασματάκι σε ώρα αιχμής, από ένα μαγαζί που μόνο η διαφήμιση δεν του λείπει πια και που κυριολεκτικά πνίγεται στον κόσμο, μέτρησε πολύ. Η εμπειρία, βλέπετε, από αντίστοιχες περιπτώσεις λέει ότι συχνότατα ο κίνδυνος να σε γράψει το κατάστημα εκεί-ακριβώς-που-η αγωγή-μου-δεν-επιτρέπει-να-πω αυξάνεται θεαματικά μαζί με την πελατεία.

Karamanlidika-tsipouraki-apo-th-Naousa-kai-2-fetes-pastrami_2
Karamanlidika-tsipouraki-apo-th-Naousa-kai-2-fetes-pastrami_3

Αν αγαπάτε τα ιδιαίτερα αλλαντικά της Ανατολής, το κρασί, το τσίπουρο, τα μεζεκλίκια με παστουρμάδες, σουτζούκια, καβουρμάδες και τα συναφή, τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», είναι βέβαιο ότι θα σας αρέσουν. Απ’ την πλευρά δυο τρία tips στα γρήγορα, που θα απλουστεύσουν τη ζωή σας το Σαββατόβραδο… Κάντε κράτηση. Το υπέροχα ανακαινισμένο νεοκλασικό που φιλοξενεί την ταβέρνα μες στο #μπακάλικο πήζει γρήγορα και απόλυτα τις ώρες αιχμής: κάντε κράτηση, ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα, για να μη …μείνετε με την όρεξη και βρεθείτε να περιπλανιέστε στου #Ψυρρή (που επίσης βούλιαζε αξιομνημόνευτα, τουλάχιστον πριν δυο Σάββατα).

Karamanlidika-tsipouraki-apo-th-Naousa-kai-2-fetes-pastrami_4

Για τσιγάρο στο σοκάκι. Στο πίσω μέρος του μαγαζιού το σοκάκι έχει μεταμορφωθεί σε εξαιρετικά φροντισμένο χώρο για τους καπνιστές. Καθώς οι δυο έξοδοί του κλείνουν το βράδυ, ο αέρας κόβει και η κατάσταση γίνεται…πριβέ, παρότι στην ουσιά κάθεσαι σ’ ένα μικρό, ατμοσφαιρικό δρομάκι. Τα τραπεζάκια ανάμεσα σε σκαλάκια εισόδων σπιτιών και παλιών προσόψεων καταστημάτων (που δε χρησιμοπούνται) έχουν τη δική τους φάση. Οπωσδήποτε #παστουρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα και κεφτέ λουκάνικο. Ό,τι και να πάρετε από τις μερακλίδικες λιχουδιές, τα φοβερά σγανάκια και τους ανατολίτικους μεζέδες του καταλόγου θα είναι ένα κι ένα. Σερβιτοόρες και σερβιτόροι υγενέστατοι και με χαμόγελο ακόμη και τις ώρες της πολλής δουλειάς, θα σας εξηγήσουν όποια …άγνωστη λέξη συνατήσετε στον κατάλογο. Ωστόσο μη χάσετε τα εκπληκτικά παστουρμαδοπιτάκια με την υπέροχη ζουμερή πστουρμαδοντοματογέμιση και το έξοχο τραγανό φύλλο, καθώς και το τέλειο Λουκάνικο κεφτέ γιαουρτλού, που έρχεται σε καλή ποσότητα.

Karamanlidika-tsipouraki-apo-th-Naousa-kai-2-fetes-pastrami_5

Όταν ο κατάλογος λέει π.χ. #σουτζούκι-πύραυλος να είστε σίγουροι ότι το εννοεί. Αν φοβάστε ότι θα γίνετε πύραυλοι από την κάψα, θα γίνετε. Σε περίπτωση που τα καυτερά δεν είναι της αρεσκείας σας, αποφύγετε τους …πυραύλους. Ό,τι σας άρεσε από αλλαντικό και #τυρί, μπορείτε να το πάρετε και για το σπίτι απ’ το μπακάλικο που βρίσκεται δίπλα …στο τραπέζι σας. Eκλεκτά τυριά παλαίωσης, #αλλαντικά ωρίμανσης, βραβευμένα ψητά, καπνιστά και παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, δραμινό #παστράμι, μοσχαρίσιο μπούτι, #χοιρομέρι, #μούχτερον και χωριάτικο #λουκάνικο, σας περιμένουν… Περισσότερα για Τα Καραμανλίδικα του Φάνη εδώ.

Info

Τι; Τα Καραμανλίδικα του Φάνη –Νεο-μπακαλοταβέρνα/delicatessen

Πού; Σωκράτους 1 και Ευριπίδου 52, Αθήνα

Πότε; Δευτέρα – Σάββατο, φαγητό: 12:00 – 24:00, μπακάλικο: 07:00 – 21:00

Tags: #Αθήνα, #κέντρο, #μεζεδοπωλείο, #μπακάλικο, #καραμανλίδικα

Όλες οι φωτογραφίες και η παρούσα ανάρτηση, δημοσιεύτηκαν στο iCookGreek: Τσιπουράκι απ’ τη Νάουσα και δυο φέτες παστράμι… – iCookGreek.