… #αβγά σε #μερακλίδικα #σαγάνια με #παστουρμά ή #σουτζούκι στα «Καραμανλίδικα του Φάνη» στο κέντρο…
Το ταπεινό αβγό κάνει την επανάστασή του, πιλοτάρει σε νέους αιθέρες και… δοξάζεται ποικιλοτρόπως. Το βλέπουμε παντού, από σάντουιτς και burgers σε μερακλίδικα σαγανάκια και από κει σε γαστρονομικά πιάτα με γκουρμέ τουπέ. Το ταπεινό αβγό κάνει την επανάστασή του, πιλοτάρει σε νέους αιθέρες και… δοξάζεται ποικιλοτρόπως. Το βλέπουμε παντού, από σάντουιτς και burgers σε μερακλίδικα σαγανάκια και από κει σε γαστρονομικά πιάτα με γκουρμέ τουπέ. Ακόμη θυμάμαι το βράδυ, πριν από αρκετά χρόνια, που δοκίμασα στη Νέα Υόρκη το περίφημο αβγό του τριάστερου Jean Georges Vongerichten, ένα απαλό σκραμπλ με χαβιάρι και απίθανη κρέμα βότκας σερβιρισμένο στο κέλυφός του – από τα γαστρονομικά «classics» της άλλης όχθης του Ατλαντικού. Αλλά και κάτι πεντανόστιμες πατάτες και αβγά με φουαγκρά, πιάτο αλά γαστροταβέρνα, στη βαρκελονέζικη «La Bodegueta» μου έχουν μείνει κι αυτές αξέχαστες. Το αβγό ήταν πάντα αγαπημένο εφόδιο των μαγείρων και των ζαχαροπλαστών. Αφού έδεσε κρέμες και σάλτσες, φούσκωσε σουφλέ κι αφράτεψε μαρέγκες, ξεκίνησε να προβάρει νέους ρόλους και προφίλ. Βρέθηκε στο επίκεντρο. Έγινε πανταχού παρόν. Έγινε και σταρ. Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια παγκόσμια, πρωτόγνωρη φρενίτιδα, με τα αβγά να κατακλύζουν τη μία μετά την άλλη τις γευστικές σκηνές. Αυτήν τη στιγμή στο Λονδίνο το «Poached eggs bar», στο Stoke Newington Road, που ποσάρει αβγά σε sous vide στους 63°C για μία ώρα προτού τα σερβίρει σε διάφορες εκδοχές, πάει σφαίρα, ενώ στο «WingsEggs» στο Fulham μπορείς να προπαραγγείλεις τηγανητά αβγά στρουθοκαμήλου: καθένα τους ζυγίζει 500-600 γραμμάρια, πιάνει όλο το πιάτο και κοστίζει 55 στερλίνες. Στη Νέα Υόρκη, όπου τα σάντουιτς με αβγά αποτελούν τρελό trend, στο «Dominique Ansel Kitchen» ο σεφ Ansel συνεργάστηκε με τον μοριακό Wylie Dufresne και λάνσαραν, για λίγες μέρες μόνο, το Ansel Egg Melt, που μεταφράζεται σε αβγά scrambled με κρόκο κονφί, χειροποίητο τυρί και τρούφα πάνω σε καπνιστό English muffin. Έκαναν γκραν σουξέ. … Όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, ο φάκελος αβγό αυξάνει τις σελίδες του και με άλλους τρόπους. Φύσει φιλικό κι αναγνωρίσιμο υλικό, έχει μπει για τα καλά στην οικόσφαιρα του casual dining. Παίζει το ρόλο του σε ωραίες μεζεδοϊστορίες – σαν το γόνο χελιού με αβγά στον «Κόλλια» στη Συγγρού ή τα #αβγά σε #μερακλίδικα #σαγάνια με #παστουρμά ή #σουτζούκι στα «#Καραμανλίδικα του Φάνη» στο κέντρο. Τα απανταχού #brunch έχουν στήσει ολόκληρο χορό με #αβγά ποσέ, #ομελέτες κλασικές ή με ασπράδι, huevos rancheros, στραπατσάδες, croque monsieurs και croque madames. Το #αβγό γκαζώνει σε burgers και σε σάντουιτς και φτάνει μέχρι τις γαλλο-εμπνευσμένες tartines της Ντίνας Νικολάου … … «Ab ovo usque ad mala», έλεγαν οι Ρωμαίοι. Σημαίνει «από το αβγό μέχρι το μήλο» (τα δύο υλικά που σηματοδοτούσαν την έναρξη και το φινάλε αντίστοιχα ενός κλασικού γεύματος της εποχής ) και συνεκδοχικά «από την αρχή ως το τέλος». Για το τέλος, δεν ξέρω. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω πως το #αβγό μόλις ξεκίνησε και δεν σκοπεύει να σταματήσει… Το αβγό είναι trendy! Από την Άντζελα Σταματιάδου
Πηγή: Το αβγό είναι trendy! , Tάση – Εστιατόρια – αθηνόραμα.gr