Έχεις φάει σε #μπακαλοταβέρνα; Ο Φάνης (Θεοδωρόπουλος) μεγάλωσε ακριβώς απέναντι. Στου Αραπιάν με τους παστουρμάδες, το μαγαζί του πατέρα του, από τα πρώτα που δίδαξαν την #καραμανλίδικη νοστιμιά στις εδώ πατρίδες. Αν δεν το ξέρεις, Καραμανλήδες λέγαν τους Έλληνες της Ανατολίας που δεν μιλούσαν ελληνικά αλλά έγραφαν τα τούρκικα με ελληνική γραφή. Αυτοί πρώτοι έφτιαξαν τον #παστουρμά, έναν τρόπο γεμάτο άρωμα και ένταση από τσιμένι, να συντηρούν το κρέας πριν βγει στη φόρα το ψυγείο. Μια ζωή στο ίδιο τετράγωνο, ο Φάνης είδε τη σκοτεινή και τη φωτεινή πλευρά του κέντρου, επέμεινε και υπόμεινε τις δύσκολες ώρες της κατάρρευσης της «κοιλιάς της Αθήνας», όπως θα έλεγε και ο Ζολά, τώρα που τα πράγματα αρχίζουν να φωτίζουν, σκέφτηκε πως είναι η ώρα να στήσει τη δικιά του #μπακαλοταβέρνα, ένα πιο νόστιμο τρόπο να δοκιμάσει ο πελάτης τα μεζεδάκια του κι όχι μόνο με μια μπουκιά στα όρθια πίσω από τον πάγκο. Το ωραιότατο παλιό κτίριο ήταν μπακάλικο, κατόπιν ξενυχτάδικο, ύστερα κινέζικο, μετά κλειστό.
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO Ο Φάνης έδωσε ζωή στα ζωγραφιστά ταβάνια, την πέτρα και τα ξύλινα δοκάρια, άφησε όλη την old Athens αύρα, έστησε και στη μέση το ψυγείο με τα καλούδια, ολοφώτιστο και ορεκτικό, να θέλεις όλα να τα δοκιμάσεις: όλη τη σειρά του Sary από τη Δράμα, το σουτζούκι, το #παστουρμά πρόβειο ή από καμήλα, το θεϊκό #παστράμι, τη #μορταδέλα το #μούχτερο, τη μοσχαρίσια #γλώσσα και το #προσούτο, τα δεκάδες #λουκάνικα, τον #καβουρμά, το ζεϊμπέκ #σαλάμι κι ένα σωρό υπέροχα προϊόντα της μικρής ελληνικής παραγωγής. Όπως λέμε, τις σάλτσες πιπεριάς του Ναουμίδη, το κους-κους του Έβρου, την κρέμα ροδιού του Αγιάνογλου, τον τόνο Αλονήσσου, τα παξιμάδια της Τραχειάς. Ο Φάνης το μαγαζί το θέλει «μεζετζίδικο» και όχι tapas bar που θα σου έρθει εσένα να το πεις, όσο κι αν ως τέτοιο είναι το μόνο αυθεντικό και λαοφίλητο στην πόλη μας. Εγώ προσωπικά, προσπερνώ το ωραίο ίματζ του εσωτερικού, προτιμώντας την πόρτα -μπορεί και να σου διαφύγει αν είσαι απρόσεχτος-που βγάζει στο πίσω στενό. Εδώ η Αθήνα γίνεται αμέσως παλιά, εκείνη ακριβώς του βαρελόφρονα, του Ορέστη Μακρή και της παλιάς Αθήνας. Θα πιεις ρακή και ούζο, θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε το σαγανάκι με αβγά και παρμάκ σουτζούκ, τον τραχανά με καβουρμά, τα σπιτικά ντολμαδάκια, τα παστουρμαδοπιτάκια, τη σαλάτα με καβουρμά και αμπελοκορφές, τις φοβερές πατάτες, ένα μιάμι μικρό μενού από τη Στέλλα Σπανού, που ως πληθωρική ξανθιώτισσα ξέρει από καλό μεζέ. Τα καραμανλίδικα του Φάνη, Ευριπίδου 52, 2103254184 www.karamanlidika.gr
Για το κάτι καινούριο και φρέσκο που συμβαίνει στου Ψυρρή, θα επανέλθω σύντομα πιο εμπεριστατωμένα, όμως, η χαρά δεν μ’αφήνει, και θα σου ομολογήσω πώς εκ του σύνεγγυς παρακολουθώ την κακοπαθημένη, προσκυνημένη γειτονιά, που έχει στην ιστορία και το αίμα της την ταλαιπώρια, να ξαναγεννιέται ομορφότερη μέσα από το κάψιμο και τις στάχτες ενός τεράστιου λάθους που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’90 για να επανορθώσει σιγά-σιγά την ώρα που μιλάμε, σβήνοντας τις μνήμες μιας ανάπτυξης που δεν κράτησε τις υποσχέσεις της. Δυό πεντανόστιμοι λόγοι για να κατέβεις Ψυρρή.
Από την ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ. Θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε αυγά με σουτζούκι και παστιρμά…
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO Θέματα – ΓΕΥΣΗ – City Guide – LiFO | Δυό πεντανόστιμοι λόγοι για να κατέβεις Ψυρρή.