Παστιρμάς και παλιά Αθήνα | Δοκιμάσαμε – Εστιατόρια – αθηνόραμα.gr

Το φινάλε γράφουν ζεστό κιουνεφέ που μοσχοβολάει βούτυρο και τραγανός μπακλαβάς. Εκτός από τα αυτονόητα #ούζα και τα #τσίπουρα ή τις ελληνικές #μπίρες υπάρχουν πλέον αρκετές ετικέτες #κρασιού, εστιάζοντας στις γηγενείς ποικιλίες και τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίες πωλούνται και για οικιακή χρήση σε καλές τιμές.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα, Δοκιμάσαμε – Εστιατόρια – αθηνόραμα.gr

Το παστιρματζίδικο και το μεζετζίδικο του Φάνη Θεοδωρόπουλου μοιράζονται τον ίδιο δρόμο, την ίδια κουλτούρα, το ίδιο μεράκι και τη χαρακτηριστική γεύση που σου αφήνει το μοσχοσίταρο στο στόμα.

Στο νεοκλασικό που στεγάζει τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία, μπορείς να καθίσεις για μεζέ, μπορείς να ψωνίσεις και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η βιτρίνα με τα κρεμάμενα #σουτζούκια, τις γιρλάντες από πιπερίτσες και τη φωτεινή επιγραφή που γράφει με μεγάλα γράμματα «παστιρμά» (ο οποίος στην προκειμένη παίζει, με την υπογραφή της δραμινής αλλαντοποιίας Sary, σε τέσσερις εκδοχές, μπούτι ή ράχη μόσχου, πρόβειος και καμήλας) σε βάζει αμέσως στο νόημα. Θα καθίσεις είτε στα μαρμάρινα τραπέζια καφενείου που την κυκλώνουν είτε πίσω στο κρυμμένο σκεπαστό σοκάκι, που είναι λες και βγήκε από άλλη εποχή και όπου στη ζέστη της σόμπας τα ποτήρια υψώνονται υπό τη θαλπωρή της μικρής βαβούρας και των παλιών λαϊκών. Πάνω από τα ντολμαδάκια και τα αβγά, που ζευγαρώνουν με παστουρμά στα σαγάνια, ανάβουν τα καλά τα πάθη.

Στο «μεζετζίδικο» του Φάνη Θεοδωρόπουλου η μερακλίδικη πολυφωνία της κουζίνας σε πάει από #σαγανάκι με καπνιστό τυρί του Τρέμπελη αρωματισμένο με σκόρδο­, βασιλικό ή μελιτζανοσαλάτα με γραμμένο κάπνισμα, και αυτή με το σκορδάκι της, σε φοβερούς γίγαντες μπουγιουρντί με ωραία φέτα κι ένα #σουτζούκι Αδάνων του Σαρήμπογια, που ανεβάζει κάθετα το επίπεδο κάψας, και από γλυκοφάγωτο πλιγούρι με μανιτάρια, πορτοκάλι και κουρκουμά σε ένα πλούσιο καραμανλίδικο παρμάκ κεμπάπ (λουκάνικο με ελαφρά πικάντικη επίγευση ). Το φινάλε γράφουν ζεστό κιουνεφέ που μοσχοβολάει βούτυρο και τραγανός μπακλαβάς. Εκτός από τα αυτονόητα #ούζα και τα #τσίπουρα ή τις ελληνικές #μπίρες υπάρχουν πλέον αρκετές ετικέτες #κρασιού, εστιάζοντας στις γηγενείς ποικιλίες και τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίες πωλούνται και για οικιακή χρήση σε καλές τιμές.

Το μεζετζίδικο και το ιστορικό­ παστιρματζίδικο Αραπιάν στο Νο 41 της Ευριπίδου, με το οποίο μοιράζονται πλέον το ίδιο όνομα («Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» ), λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ο πατέρας του Φάνη Δημήτρης Θεοδωρόπουλος ήταν συνεταίρος από τη δεκαετία του ’60 και όταν απεβίωσε ο Αραπιάν, το μαγαζί πέρασε εξολοκλήρου στα χέρια του. Ο ίδιος­ ο Φάνης, που μεγάλωσε σε αυτό το μικρό βασίλειο του παστουρμά, ανέλαβε από το 2002 κι έχει συγκεντρώσει στη συλλογή του πολλούς θησαυρούς της ελληνικής τυροκομίας και αλλαντοποιίας. Τώρα που θα γεμίσεις το γιορ­τινό καλάθι θα σου προτείνει άκρως κρεατένιο μοσχαρίσιο #προσούτο Κέρκυρας με μπορντούρα από πιπέρια και πλούσια κρεάτινη γεύση αλλά και πικάντικο #σαλάμι Λευκάδος με καπνιστή πάπρικα Αριδαίας, τσορίθο Δράμας, μπεκροσάλαμο, τηνιακό σαλσίτσι –σκορδάτο με λίγο γλυκάνισο– και δραμινό #παστράμι γαλοπούλας αλλά και στιβαρή #γραβιέρα Κιθαιρώνα, ήπια, γλυκοφάγωτη γραβιέρα Τήνου, καπνιστό #τυρί Νάουσας με πάπρικα ή με πιπέρια, γιδογραβιέρα, #ανεβατό από τα Γρεβενά και άλλα πολλά. Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, 2103254184. Τιμή: € 12-16. Άντζελα Σταματιάδου

Πηγή, φωτογραφίες: «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»: Παστιρμάς και παλιά Αθήνα , Δοκιμάσαμε – Εστιατόρια – αθηνόραμα.gr