Μερακλίδικες στάσεις για ούζο και τσίπουρο: Καραμανλίδικα του Φάνη

Mερακλίδικες στάσεις για ούζο και τσίπουρο Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει «γαλανόλευκα» αποστάγματα, μεζέδες, νόστιμες γευστικές κόντρες και… χαμόγελο. Γεμίζουμε τα ποτήρια και διαλέγουμε πιάτα από ωραία μεζεδοπωλεία και ταβέρνες. Το καλοκαίρι το μυαλό­ ταξιδεύει, το συναίσθημα φοράει χαλαρό χαμόγελο, η θάλασσα σκάει μέσα στην ψυχή μας και μας γεμίζει ευφορία…

Το #ούζο και το #τσίπουρο μπαίνουν στα ποτήρια εντελώς αυθόρμητα, επιβεβαιώνοντας την προνομιούχο θέση τους ως καθημερινά εθνικά αποστάγματα που τροφοδοτούν το παρεΐστικο κλίμα. Και όπως είναι φυσικό, κανείς δεν τα πίνει ξεροσφύρι, ούτε καν ο μάγκας που θέλει το ούζο του ανέρωτο, σύμφωνα με το τραγούδι. Δίπλα σε τόσο ιδιαίτερα ποτά δεν λέει μια ξενέρωτη γευστική συνοδεία, αλλιώς η ανάταση πάει περίπατο. Τι θα διαλέξουμε ως μεζέ εξαρτάται καταρχάς από το ίδιο το ποτό.

Oyzo kai Tsipouro sta Karamanlidika

Το #ούζο με τη γλυκανισάτη του δύναμη μπορεί να εξαφανίσει σαν οδοστρωτήρας όποιο ντελικάτο έδεσμα μπει δίπλα του. Έτσι, λοιπόν, οδηγούμαστε στο πρώτο θεμελιώδες θεώρημα της γευστικής αρμονίας με το #ούζο, που μας διδάσκει ότι ο μεζές πρέπει να έχει τα κότσια να σταθεί δίπλα του, να του «αντιμιλήσει». Αυτό το μπρα ντε φερ είναι που μας κάνει να ενθουσιαζόμαστε, διότι έτσι το στόμα γεύεται ζωηρές συγκινήσεις. Ακριβώς στο ίδιο μονοπάτι βαδίζουμε όταν διαλέγουμε γλυκανισάτο #τσίπουρο. Οι μεζέδες που θα βάλουμε δίπλα τους πρέπει να έχουν γεύση πλούσια και με όγκο, ένταση και αν τυχαίνει να είναι και καυτεροί, κακό δεν κάνει. ίσα ίσα, η συντροφιά του γλυκάνισου χαίρεται μπροστά σε αυτήν τη στιλάτη κόντρα, κοντοστέκεται και αγκαλιάζει τα πιο απρόσμενα υλικά. Αν, τώρα, το τσίπουρο δεν έχει γλυκάνισο, τότε διευρύνεται η γκάμα των μεζέδων που του ταιριάζουν. Μπαίνουν δίπλα του άνετα μαρινάτα ψαρικά, μαγειρεμένα όστρακα, ακόμη και σούσι με σκουμπρί ή σαρδέλα, για να σας δώσω μια όχι και τόσο αναμενόμενη ιδέα. Επειδή όμως δεν αρκεί να μείνουμε στη θεωρία, λέμε να πάμε να διαλέξουμε μεζέδες για πάρτη τους σε μερικά πολύ ωραία μεζεδοπωλεία και ψαρο­ταβέρνες.

Tsipouro Pastirmas sta Karamanlidika
Τσίπουρο και Παστουρμάς στα Καραμανλιδικα

… Αλλάζοντας συχνότητα, πάμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη» για τηγανιά με #σουτζούκι στιλ Αδάνα και #σαγανάκι με #καραμανλίδικο #παστιρμά, #σουτζούκι #πολίτικο και #αβγά με γευστική ένταση σκέτο πύραυλο, που κοντράρει εξαιρετικά το #ούζο. Περνάμε τώρα στο τσίπουρο, η γευστική κόντρα με το οποίο παραμένει ζητούμενο, αλλά οι απαιτήσεις σε ένταση είναι μικρότερες, καθώς το απόσταγμα έχει ραμμένα στην ούγια τα αρώματα σταφυλιού, που ειδικά στις μονοποικιλιακές βερσιόν αφήνουν πιο χαρακτηριστικά το στίγμα τους. … Από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο

Πηγή: 13 μερακλίδικες στάσεις για ούζο και τσίπουρο


eklekta kapnista alipasta sta karamanlidika tou fani

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη θα δοκιμάσετε εκτός από τις αυθεντικές και αγαπημένες καραμανλίδικες συνταγές, εκλεκτούς παραδοσιακούς ψαρομεζέδες για αποστάγματα όπως ο μαρινάτος #Γαύρος, ο Παστουρμάς θαλάσσης (Κομοτηνής), η καπνιστή #Σαρδέλα (Κομοτηνής), το καπνιστό #Χέλι (Άρτας), η καπνιστή #Πέστροφα (Ταϋγέτου), ο καπνιστός #Τσίρος σε φιλέτο (Κομοτηνής), ο καπνιστός #Σολομός (Ταϋγέτου) και ο #Οξύρρυγχος σε φιλέτο (Ταϋγέτου). Αποστάγματα που μπορείτε να απολαύσετε στα Καραμανλίδικα του Φάνη:

Oύζo στα Καραμανλίδικα

Αντρίκειο 38% Τρικενέ 39% Αλεξανδρίδη 40% Απαλαρίνα 40% Ηδωνικό 40% Αλεξανδρίδη 42% Βαρβαγιάννη 42% Γιαννατσή 42%

Τσίπουρο στα Καραμανλίδικα

Νάουσας 40% Αλεξανδρίδη 40% Ηδωνικό 40% Μπαμπατζίμ 40%