Made in Greece | Τα φανταστικά αλλαντικά Sary, 125 ετών – 4 γενιές, από τους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας

Εδώ και 125 χρόνια, η οικογένεια Σαρήμπογια διατηρεί αναλλοίωτη τη συνταγή για #αλλαντικά που ξυπνούν μνήμες μιας άλλης εποχής.

Αγνά υλικά, αυθεντικό καππαδόκικο μεράκι, με ατελείωτες δόσεις παράδοσης.

Κάθε προϊόν των εργαστηρίων αλλαντοποιίας Sary το συνοδεύει και μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία που ταξιδεύει από τους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας και από μία μικρή οικοτεχνία στο Αγιάσι των Αδάνων μέχρι τους πρόποδες του Φαλακρού, στη Προσοτσάνη Δράμας.

Έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την τεχνική ίδρυση του #παστουρμά, η οικογένεια Σαρήμπογια ακολούθησε την “παράδοση” και καθιερώθηκε στην αλλαντοποιΐα. Η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα το 1890, έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακές #συνταγές για #παστουρμάδες, #σουτζούκια, #σαλάμια και πολλές άλλες #καραμανλίδικες και #πολίτικες συνταγές. Από το 1938 εγκαθίστανται στη Δράμα όπου ξεκινούν με το πρώτο εργαστήριο τους. Σήμερα η τέταρτη γενιά συνεχίζει “ευλαβικά” το όραμα του παππού, ακολουθώντας και προσαρμόζοντας τις συνταγές και συμβουλές του στις απαιτήσεις του σήμερα, μέσα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, πιστοποιημένες κατά ISO και HACCP.

Ο μερακλίδικος καβουρμάς Με προέλευση από τον Πόντο, και ονομασία από το τούρκικο #kavurma που σημαίνει καβουρδίζω, η συνταγή αυτή για συντήρηση του κρέατος συνηθίζεται περισσότερο στη Θράκη και κατάγεται από πολύ παλιά. Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: #μοσχάρι, #βουβάλι, #πρόβατο ή #κατσίκι.

Καβουρμάς μαγειρεμένος

Το κρέας αλατίζεται αρχικά για να στεγνώσει και κατόπιν μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά με μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα, γαρύφαλο) και σιγοκαβουρδίζεται με λίπος. Κατόπιν διατηρείται σε δοχεία σκεπασμένο με το λίπος του (στα σπίτια) ή συσκευάζεται σε κυλινδρικό σχήμα. Ο #καβουρμάς έχει συμπαγή υφή και κόβεται σε φέτες. Πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο αλλαντικό, με υψηλή τιμή που δικαιολογείται από τη διαδικασία παρασκευής του.

Δράμα, σταύλοι Σαρήμπογια Σε παλαιότερες εποχές – χωρίς ψύξη, το καβούρντισμα ήταν συνηθισμένη μέθοδος συντήρησης του κρέατος. Σήμερα ο καβουρμάς παρασκευάζεται για την απόλαυση της νοστιμιάς του, αφού πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν κρέατος, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Καραβάνι από καμήλες σε περιοχή της Καππαδοκίας. Ο #καβουρμάς αποτελείται από βρασμένα κομμάτια κρέατος ανακατεμένα με το ζωμό τους και μοιάζει λίγο με πηχτή, αλλά η υφή του είναι πιο συμπαγής. Έχει ιδιαίτερη γεύση κι αποτελεί #μεζέ για πραγματικούς #μερακλήδες. Τρώγεται ωμός, κομμένος σε μικρά κομμάτια και ταιριάζει πολύ με κόκκινο #κρασί ή #τσίπουρο. Επίσης προστίθεται δίνοντας πρωτοτυπία, νοστιμιά και άρωμα σε ζυμμαρικά, πίτες, #σαγανάκι και ομελέτα, αναδεικνύοντας τα πιάτα στα οποία συμμετέχει. Τα προιόντα τους εκτός απο τον καβουρμά; Σουτζούκια: #σουτζούκι #πολίτικο, σουτζούκι Αδάνων, παρμάκ σουτζούκ, καραμανλίδικο Καππαδοκίας. Καραμανλίδικοι Παστουρμάδες: #καραμανλίδικος #παστουρμάς από μπούτι μόσχου, από ράχη μόσχου, από πρόβατο και από καμήλα. #Λουκάνικο καραμανλίδικο #βοδινό, ζεϊμπέκ #σαλάμι, καβουρμάς.

Το site του Sary – sary.gr Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Πηγή: Made in Greece τα φανταστικά αλλαντικά Sary 125 ετών – 4 γενιές από τους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας

Μπορείτε να προμηθευτείτε τον εκλεκτό #καβουρμά #Sary, όπως και όλα τα αλλαντικά του Δραμινού εργαστηρίου αλλαντοποιίας #Sary, στα «Καραμανλίδικα του Φάνη», Σωκράτους 1 και Ευριπίδου.