Ιρί κεφτέ με καραμανλίδικο παστουρμά μόσχου Sary και καραμανλίδικη σάλτσα Καππαδοκίας Sary
προετοιμασία 30′
μαγείρεμα (φούρνος και κατσαρόλα) 40′ – 45′
Yλικά για 4-6 άτομα
700 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
100 γραμμάρια #παστουρμάς #μόσχου #Sary, ψιλοκομμένος
200 γραμμάρια πληγούρι ψιλό
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
2 αυγά
1 ½ φλυτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την κρούστα
50 γραμμάρια πληγούρι, φουσκωμένο σε καυτό νερό, καλά στραγγισμένο, σκουπισμένο και στεγνωμένο σ’ ένα ταψάκι, για λίγα λεπτά στο φούρνο
50 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα
300 γρ. καραμανλίδικη σάλτσα Καππαδοκίας (τυποποιημένο προϊόν Sary της σειράς Ίγδιες Σαλάτες)
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα και βρέχουμε τα χέρια μας αρκετές φορές, έτσι ώστε να ζυμώνουμε το μείγμα πάντα με υγρασία.
Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους περνάμε από το μείγμα της κρούστας.
Τοποθετούμε τους κεφτέδες σε λαδωμένα ταψάκια και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί η σάλτσα με 400 γρ. νερό.
Μόλις ψηθούν οι κεφτέδες, τους βγάζουμε από το φούρνο και τους βυθίζουμε στη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.
Καραμανλίδικες συνταγές από την παράδοση της οικογένειας Σαρήμπογια
Μια πετυχημένη συνταγή, στηρίζεται στα υλικά καλής ποιότητας. Προμηθευτείτε τον εκλεκτό παστιρμά μόσχου Sary, στα «Καραμανλίδικα του Φάνη», Σωκράτους 1 και Ευριπίδου 52.
Ελάτε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη» και ζητήστε να δοκιμάσετε παστιρμά μόσχου Sary