«Ευτυχείτε στα Καραμανλίδικα του Φάνη» – Open-TV

Ευτυχείτε! Το Open-TV, στα Καραμανλίδικα του Φάνη. H ψυχαγωγική εκπομπή «Ευτυχείτε» με την Κατερίνα Καινούργιου, που φιλοξενείται στον τηλεοπτικό σταθμό «Open-TV», επισκέφθηκε τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», στο Μεζετζίδικο της οδού Σωκράτους 1 και μίλησε με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Φάνη Θεοδωρόπουλο. Κατερίνα Καινούργιου: – «Εγώ θα σε πάω σ’ ένα πραγματικό #μερακλή, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Είναι ο Φάνης Θεοδωρόπουλος και κρατάει την παράδοση φτιάχνοντας αυθεντικό, χειροποίητο #παστουρμά και από μοσχάρι αλλά και από καμήλα, παρακαλώ. Τη συνταγή την έχει φέρει από την #Καππαδοκία, γι’ αυτό και είναι και πολύ ιδιαίτερη και η τέχνη του λέγεται Καραμανλίδικη. Για δείτε τον παρακαλώ …»

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» – Η αυθεντική γεύση των αλλαντικών βρίσκεται στο ιστορικό παστιρματζίδικο

Διατηρώντας μια παράδοση τριών γενεών, φτιάχνει, στο κέντρο της Αθήνας, τον αυθεντικό, χειροποίητο παστουρμά. Φάνης Θεοδωρόπουλος: – «Ο Καραμανλίδικος παστουρμάς έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν μυρίζει. Γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά του παστουρμά είναι ότι αφού φας παστουρμά μετά έχεις τη μυρωδιά του για πολλές μέρες, ας το πούμε. Εμείς έχουμε όλη τη γεύση, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε όλη τη γεύση, αλλά δεν έχεις ουσιαστικά αυτές τις παρενέργειες.» Το στέκι των μερακλήδων βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου 41. Εκεί μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί παστουρμά από κρέας μόσχου, πρόβειο, ή καμήλας, που παράγονται με τις συνταγές και την πείρα της Καραμανλίδικης τέχνης από την Καππαδοκία, στα βραβευμένα εργαστήρια Sary στη Δράμα.

«Ο τρόπος παρασκευής του παστουρμά, έχει την καταγωγή του στην αρχαία Ελλάδα»

Φάνης Θεοδωρόπουλος: – «Ήταν μια διαδικασία επεξεργασίας του κρέατος … για να συντηρηθεί, γιατί δεν είχαν ψυγεία παλαιότερα. Ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, με τα παστά. Τα παστά επικαλυπτόντουσαν με κάποια ζύμη, που ήταν το αλάτι. Έφτιαχναν μια ζύμη από αλάτι. Έτσι και έχει επικρατήσει το αλίπαστα – ήταν πάστα από αλάτι – έτσι φτιάχναν τα όποια προϊόντα για να τα συντηρήσουν. Ο #παστουρμάς ξεκίνησε από χοιρινά ή από άλλα κρέατα. Πολλοί λένε ότι είναι η καμήλα το αυθεντικό. Δεν είναι η καμήλα το αυθεντικό, είναι απλά το πιο παράξενο που έχει παραχθεί σαν κρέας, απλά επειδή μας ήρθε από την #Καππαδοκία, τον εφέραν οι #Καραμανλήδες, έχει επικρατήσει σαν μοσχαρίσιο κρέας και όχι σαν χοιρινό.» Η εξέλιξη της πιο νόστιμης ιστορίας της αγοράς συνεχίζεται, όχι μόνο στο #παστομαγειρείο Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, αλλά και στο Μεζετζίδικο της οδού Σωκράτους 1. Φάνης Θεοδωρόπουλος: – «Μπορεί να φτιάξει, να επιλέξει τι υλικά θέλει για να φτιάξει ένα κρύο πιάτο, μια πιατέλα αλλαντικών – τυριών και μετά μπορεί να δει απ’ τον κατάλογό μας. Όλα μας τα προϊόντα τα φτιάχνουμε εδώ, ακόμα και τις αλοιφές. #Μελιτζανοσαλάτα, #ρώσικη, #ταραμοσαλάτα… Δηλαδή κάποια #μεζεδάκια, έτσι,μικρά , να τσιμπήσει κάτι στα γρήγορα, αλλά φτιάχνουμε και μαγειρευτά. Φτιάχνουμε #ρεβύθια με #παστουρμά, …» Η ποικιλία των προϊόντων θα εκπλήξει και τον πιο απαιτητικό. Αλλαντικά χωρίς γλουτένη, παραδοσιακές #συνταγές, νόστιμα ελληνικά #τυριά, #καπνιστά, άλμης και παλαιωμένα και προϊόντα ντελικατέσεν. Δεν είναι υπέροχα;

Ακρόπαστον: Ευτυχείτε! Το Open-TV, στα Καραμανλίδικα του Φάνη | Κανάλι Ακρόπαστον

Πηγή: Ευτυχείτε | Open-TV Ετικέτες: #eutuxeite #opentv #eytyheite #karamanlidika