… μπορείτε να προμηθευτείτε, σε τιμές παντοπωλείου, τυριά εξαιρετικής παλαίωσης, αλλαντικά ωρίμανσης αλλά και κρασιά από δυσεύρετες γηγενείς ποικιλίες ελληνικών σταφυλιών, για να τα απολαύσετε και στο σπίτι.
Lifo: Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της
…
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Αυθεντικές καραμανλίδικες γεύσεις και ένα παστουρματζίδικο όπου θα βρείτε τον καλύτερο ίσως παστουρμά στην πόλη.
Σημείο αναφοράς για τους γευσιγνώστες και λάτρεις των παραδοσιακών γεύσεων σε αυτή την πόλη, τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι ένας πραγματικός γαστρονομικός προορισμός, απ’ αυτούς που λέμε «δύο σε ένα». Στο όμορφο νεοκλασικό της οδού Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52 θα βρείτε ένα σύγχρονο βυζαντινό παστομαγειρείο όπου μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικούς καραμανλίδικους μεζέδες και να προμηθευτείτε εκλεκτά προϊόντα για το σπίτι. Μαρμάρινα τραπεζάκια τριγύρω, απ’ αυτά που θυμίζουν παλιό καφενείο, και στη μέση ένα μπακάλικο όπου κρέμονται παστουρμάδες, λουκάνικα και άλλα αλλαντικά, χωρίς φυσικά να λείπουν τα τυριά κι άλλα εδέσματα που θα συναντούσατε στην παλιά Αθήνα.
Κουβαλώντας την οικογενειακή παράδοση με το ονομαστό παστουρματζίδικο του Αραπιάν, τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι η επιτομή της σύγχρονης μπακαλοταβέρνας. Εδώ θα γευτείτε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές από την Καππαδοκία, όπως τα παστουρμαδοπιτάκια, το ισλί κεφτέ, ο καβουρμάς με πατάτες και πιπεριές, το σουτζούκι τηγανιά, τα καραμανλίδικα σαγανάκια, αλλά και σπιτική καραμανλίδικη ρεβιθάδα με παστουρμά, και θα τα συνοδεύσετε με εκλεκτά κρασιά ή κάποιο παλαιωμένο τσίπουρο.
Κι αφού τα δοκιμάσετε, απ’ το «Μεζετζίδικο» μπορείτε να προμηθευτείτε, σε τιμές παντοπωλείου, τυριά εξαιρετικής παλαίωσης, αλλαντικά ωρίμανσης αλλά και κρασιά από δυσεύρετες γηγενείς ποικιλίες ελληνικών σταφυλιών, για να τα απολαύσετε και στο σπίτι. Μια μεγάλη ποικιλία τυριών απ’ όλη την Ελλάδα, όπως το #ημίχλωρο και η #ξινομυζήθρα Μήλου, η #μανούρα Σίφνου, το #βολάκι Άνδρου, το #καπνιστό #τυρί με τρούφα Νάουσας αλλά και η #κατσικίσια #πικάντικη κρέμα Εύβοιας, φιγουράρει δίπλα σε εξίσου φημισμένα αλλαντικά, όπως ο #παστουρμάς (μόσχου, καμήλας, πρόβειος – ωρίμανσης), το #σουτζούκι ωρίμανσης, το δραμινό #παστράμι, το #σαλτσίσι Τήνου, ο #καβουρμάς (βοδινός και κοτόπουλου) και άλλα, που μένει να ανακαλύψετε από κοντά.
Οι φίλοι του κρασιού έχουν να επιλέξουν από μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή με κρασιά βιολογικής καλλιέργειας, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας που δεν βρίσκεις εύκολα. Κρασιά από ποικιλίες σταφυλιού, όπως η σκλάβα, το αηδάνι, η κυδωνίτσα, ο αυγουστιάτης, η ντεμπίνα και το βραδυανό, αλλά και πιο γνωστά ευρέως, όπως το αγιωργίτικο, το λημνιό, το μοσχάτο, το σαββατιανό και το ξινόμαυρο.
Πλάι σε αυτά μια εξίσου ενδιαφέρουσα ποικιλία από παλαιωμένα τσίπουρα που έρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, όπως το Puro Καραθάνου από τα Άγραφα, το τσίπουρο Καρδάση από τον Τύρναβο, το Lord Amber της οικογένειας Βλαδίκα από τις Σέρρες αλλά και η Χρυσή Βίδρα από την Ήπειρο.
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη Μεζετζίδικο: Σωκράτους 1, 210 3254184, karamanlidika.gr
Ανοιχτά: Δευτέρα -Σάββατο. Εστίαση: 12:00-23:00, πώληση: 8:00-21:00.
Παστιρματζίδικο (Αραπιάν), Ευριπίδου 41, 210 3217 238
Ανοιχτά: Δευτέρα -Σάββατο. Πώληση 8:00-17:00
Πηγή: Lifo – Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της