Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, που είναι άκρως μερακλίδικα και «μεζετζίδικα».
… το #σουτζούκι, τον #παστουρμά πρόβειο ή από καμήλα, το θεϊκό #παστράμι, τη #μορταδέλα, το μούχτερο, τη μοσχαρίσια #γλώσσα και το #προσούτο, τα δεκάδες #λουκάνικα, τον #καβουρμά, το ζεϊμπέκ σαλάμι κι ένα σωρό υπέροχα προϊόντα …
από την ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ Down-Town Magazine, DT RESTO INFO:Το πιό «sex & the city» στέκι της πόλης.
Ο Φάνης (Θεοδωρόπουλος) μεγάλωσε ακριβώς απέναντι. Στου Αραπιάν, με τους παστουρμάδες, το μαγαζί του πατέρα του, από τα πρώτα που δίδαξαν την καραμανλίδικη νοστιμιά στις εδώ πατρίδες. Αν δεν το ξέρεις, Kαραμανλήδες έλεγαν τους Έλληνες της Ανατολίας που δεν μιλούσαν ελληνικά, αλλά έγραφαν τα τούρκικα με ελληνική γραφή. Αυτοί πρώτοι έφτιαξαν τον παστουρμά, έναν τρόπο γεμάτο άρωμα και ένταση από τσιμένι να συντηρούν το κρέας πριν βγει στη φόρα το ψυγείο. Το ωραιότατο παλαιό κτίριο ήταν μπακάλικο, κατόπιν ξενυχτάδικο, ύστερα «κινεζάδικο», μετά κλειστό.
Ο Φάνης έδωσε ζωή στα ζωγραφιστά ταβάνια, στην πέτρα και στα ξύλινα δοκάρια, άφησε όλη την old Athens αύρα, έστησε και στη μέση το ψυγείο με τα καλούδια, ολοφώτιστο και ορεκτικό, να θέλεις όλα να τα δοκιμάσεις: όλη τη σειρά του Sary, το #σουτζούκι, τον #παστουρμά πρόβειο ή από καμήλα, το θεϊκό #παστράμι, τη #μορταδέλα, το μούχτερο, τη μοσχαρίσια #γλώσσα και το #προσούτο, τα δεκάδες #λουκάνικα, τον #καβουρμά, το ζεϊμπέκ σαλάμι κι ένα σωρό υπέροχα προϊόντα μιας μικρής, εκλεκτής αλλαντοποιίας από τη Δράμα.
Το φορτωμένο νοστιμιές ψυγείο, τα τραπέζια σε απόσταση αναπνοής και όλη μαζί η «ελληνικός κινηματογράφος» ατμόσφαιρα, σε διακτινίζουν στην εποχή του μπακαλόγατου. Σάλτσες πιπεριάς του Ναουμίδη, κουσκούς του Έβρου, κρέμα ροδιού του Αγιάνογλου, τόνος Αλοννήσου, παξιμάδια Τραχειάς, αν κάτι σου γυαλίσει στην προθήκη μπορείς να το ζητήσεις στο πιάτο. Ο Φάνης το μαγαζί το θέλει «μεζετζίδικο» και μπακαλοταβέρνα και όχι tapas bar, όπως μπορεί να μπεις στον πειρασμό να το αποκαλέσεις εσύ ο μοντέρνος.
Προσωπικά προσπερνώ το ωραίο image του εσωτερικού, προτιμώντας την πόρτα που βγάζει στο πίσω στενό. Εδώ η Αθήνα γίνεται αμέσως παλαιά, του βαρελόφρονα, του Ορέστη Μακρή και της παλαιάς Αθήνας. Θα πιείς ρακή και ούζο, μπύρες από την Κέρκυρα και τη Ρόδο ή καπνιστή από τη Χίο, κρασί ελληνικό, θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε το #σαγανάκι με αβγά και παρμάκ σουτζούκ, τον τραχανά με #καβουρμά, τα σπιτικά #ντολμαδάκια, τα τραγανά αλάδωτα #παστουρμαδοπιτάκια, #παστράμι με τυράκι στη λαδόκολλα, τις φοβερές πατάτες με #καβουρμά, τη σαλάτα με πρασινάδες και μπαλάκια από ποντιακό τυρί πασκιτάν. Και όλα αυτά σε μια πολυφωνική και international ατμόσφαιρα.
Δεν είναι τυχαίο που μια Ισπανίδα βρίσκεται πίσω από τα τηγάνια. → ΘΑ ΠΑΩ:Για να ζήσω live το υπέροχο «τότε», με τον Χατζηχρήστο μπακαλόγατο.→ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ:Τα μεσημέρια που μοσχοβολούν ούζο και παστουρμά.
• ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ:Το σαγανάκι με αβγά και παρμάκ σουτζούκ, οι πατάτες, η σαλάτα με καβουρμά.
• ΤΙΜΗ:€15 έως €17Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα τηλ. 210 3254 184
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Down-Town