Ο θρίαμβος των… αβγών | protagon.gr

Αν δεν φας ? καραμανλίδικο σουτζούκι με αβγό, στο μεζετζίδικο / ντελικατέσεν της Ευριπίδου, αβγό δεν ξέρεις τι θα πει.

Από την Κική Τριανταφύλλη Bραστά, μελάτα ή σφιχτά, ποσέ, τηγανητά, ομελέτα, μαζί με μπέργκερ, σούπες, πάνω σε ζουμερό κρέας, μαγειρεμένα με ελληνικό, αμερικάνικο, ασιατικό τρόπο. Η τροφή που λατρεύουμε να τρώμε και που πλέον έχει «απενοχοποιηθεί» εντελώς από τους γιατρούς Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αβγά; Και πώς θα ήμασταν εμείς χωρίς τη δυναμωτική τους δράση; Δεν μπορώ να φανταστώ.

Μπορώ, όμως να πω με βεβαιότητα ότι τα αβγά είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης σε μαγείρισσες και μαγείρους, ένα υλικό μαγικό που εμπλουτίζει και απογειώνει τις περισσότερες μαγειρικές παρασκευές. «Σέβομαι και θαυμάζω το αβγό, για την εντυπωσιακή του ικανότητα να αποδίδει εξαιρετικά σε όλες τις μορφές μαγειρέματος.

Κατά την άποψή μου, είναι ένα υποτιμημένο τρόφιμο που συχνά επισκιάζεται από πολλά ακριβότερα συστατικά πολυτελείας. Έτσι λοιπόν αποφάσισα […] να γράψω ένα βιβλίο για αυτό το πιο εύθραυστο και ανυπεράσπιστο τρόφιμο απ’ όλα», αναφέρει ο διάσημος Michel Roux στον πρόλογο του βιβλίου του «Τα Αβγά», ένα μαγειρικό εγχειρίδιο που θα έπρεπε να υπάρχει στη βιβλιοθήκη όλων των επαγγελματιών και ερασιτεχνών της κουζίνας, καθώς έχει υποδείξεις για κάθε απλή ή πιο περίπλοκη χρήση τους.

Ο κορυφαίος γάλλος σεφ αναλύει την υψηλή διατροφική αξία των αβγών, ομολογεί την αγάπη του στο οβάλ σχήμα τους –«όταν κρατάω ένα αβγό νιώθω ότι αντιπροσωπεύει την εικόνα του σύμπαντος, αφυπνίζει και εντείνει το σεβασμό μου για τη ζωή»– αναφέρεται τρυφερά στην κότα Τζούλι των παιδικών του χρόνων που κακάριζε για να ανακοινώσει στην οικογένεια Roux ότι μόλις γέννησε ένα αβγό. Εχετε ακούσει ποτέ κάποια Τζούλι να κακαρίζει;

Είναι πράγματι θριαμβευτικό το κακάρισμα της κότας για κάθε ένα από τα αυγουλάκια που γεννάει. Η φύση μάλιστα φρόντισε, τόσο για την προστασία όσο και για τη συντήρησή τους, να τα κρύψει μέσα σε ένα τέλειο «δοχείο». Κάτω από το πολύτιμο τσόφλι τους, μάλιστα, αυτές οι υπέροχες δημιουργίες διαθέτουν όχι ένα αλλά δύο εκπληκτικά συστατικά: τον κρόκο και το ασπράδι, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μαζί είτε μεμονωμένα αφού διαχωριστούν, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χτυπημένα ολόκληρα με τον αβγογδάρτη δίνουν πυκνές κρεμώδεις σάλτσες, δένουν τις σούπες, μπαίνουν σε κιμάδες, σε σουφλέ και σε ζύμες, κάνουν τα κέικ ανάλαφρα, ενώ τα χτυπημένα ασπράδια δίνουν συννεφάκια από αέρινες μαρέγκες.

Μαγειρεύονται βραστά, μελάτα ή σφιχτά, ποσέ, τηγανητά, γίνονται ομελέτα, οι βόρειοι λαοί τα κάνουν ακόμη και ποτό (eggnog) . Για αρκετά χρόνια είχαν διασυρθεί, καθώς ειδικοί της υγείας υποστήριζαν ότι συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, ευτυχώς όμως μετά από σχετικές μελέτες, η φήμη τους έχει πλέον αποκατασταθεί. Ηδη από το 2007 το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) έχει ανακοινώσει ότι δεν ισχύει η έως τότε σύστασή του για περιορισμό της κατανάλωσης σε τρία αβγά την εβδομάδα, αφού αποδείχτηκε αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αβγά αυξάνουν την χοληστερόλη.

Συγκεκριμένα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ ανέλυσαν αρκετές μελέτες διατροφής και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσα αβγά θέλουν, δίχως συνέπειες. Τα αβγά είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, είναι τονωτικά, είναι νόστιμα, είναι απαραίτητα, είναι φτηνά. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε σε όλο τον κόσμο μια τρέλα γαστρονομική που έχει συνεπάρει όλους τους μαγείρους που σέβονται την τέχνη τους.

Πριν από μερικά χρόνια αβγά δεν έμπαιναν σε καταλόγους εστιατορίων τώρα πια όμως δεν υπάρχει χώρος εστίασης που σέβεται την πελατεία του χωρίς τουλάχιστον ένα πιάτο με αβγό. Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να υστερεί. Ψάχνοντας λοιπόν εντυπωσιάστηκα από τον πλούτο των υπέροχων πιάτων με αβγά που προτείνονται, μαγειρεμένα με κάθε τρόπο και σε κάθε δυνατό συνδυασμό.

Τα Σαββατοκύριακα μάλιστα οι κατάλογοι σε εστιατόρια και μπαρ με φαγητό απογειώνονται αφού τα τελευταία χρόνια (και) η Ελλάδα έχει μπει στον αστερισμό του brunch (υβρίδιο των λέξεων breakfast και lunch), και brunch χωρίς τουλάχιστον ένα δυναμωτικό αβγό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. …

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Παστιρματζίδικο: Ευριπίδου 41 Μεζετζίδικο: Σωκράτους 1 Αν δεν φας

? καραμανλίδικο σουτζούκι με αβγό, στο μεζετζίδικο / ντελικατέσεν της Ευριπίδου, αβγό δεν ξέρεις τι θα πει.

Με την ευκαιρία θα σας δώσω και την πάναπλη συνταγή της Στέλλας Σπανού που είναι υπεύθυνη μαζί με τον Φάνη Θεοδωρόπουλο (κατάστημα Αραπιάν) για τις λιχουδιές του μαγαζιού.

Αν το θέλουμε πιο ελαφρύ, μαγειρεύουμε σουτζούκι και αβγά, κατά προτίμηση χωριστά. Κόβουμε το σουτζούκι σε πολύ λεπτές ροδέλες και τις ζεσταίνουμε σε ένα σαγανάκι μέχρι να «ιδρώσουν» καλά και από τις δύο πλευρές. Σε άλλο τηγανάκι ετοιμάζουμε αυγά μάτια και τα σερβίρουμε αμέσως μαζί με το σουτζούκι.

Αν πάλι η όρεξή σας τα τραβάει ανακατεμένα, είναι απλό. Αφού ροδίσει το σουτζούκι στο τηγάνι, ρίχνουμε τα αβγά, σκεπάζουμε με το καπάκι για να πήξει ο κρόκος και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί. Ωραίο;

Πηγή: Ο θρίαμβος των… αβγών | Protagon.gr