Κιουνεφέ, μπακλαβάς στα Καραμανλίδικα του Φάνη

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», Ερμού 119 - Εργαστήρι - Εξωτερική άποψη του καταστήματος
«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», Ερμού 119 – Εργαστήρι. Εξωτερική άποψη του καταστήματος.

Δοκιμάστε κιουνεφέ και μπακλαβά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Στην οικοτεχνία μας, στο Εργαστήρι της οδού Ερμού 119, γευτείτε και αγοράστε νόστιμα σιροπιαστά γλυκά και επιδόρπια! Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κιουνεφέ και μπακλαβά που παρασκευάζονται με αγνό βούτυρο, το μαλεμπί με κατσικίσιο γάλα, σαλέπι και το καζάν ντιπί.

Μπακλαβάς

mpaklavas-politikos-me-fystiki-2a-spitika-glyka-sta-Karamanlidika-toy-Fanh-ergasthrio_Ermou-119
Μπακλαβάς Πολίτικος με φιστίκι Αιγίνης.

Η προέλευση του μπακλαβά

Σύμφωνα με τον Charles Perry(*), ο μπακλαβάς προέρχεται από το γλυκό των Αζέρων «pakhlavası». Διαδόθηκε στη Μέση Ανατολή και στις περισσότερες κτήσεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η βασική συνταγή είναι φύλλο κρούστας με ξηρούς καρπούς και μέλι.

Κιουνεφέ

Η προέλευση του κιουνεφέ

Το κιουνεφέ (αραβικά: كُنافة, kunaːfa) είναι παραδοσιακό αραβικό επιδόρπιο που φτιάχνεται με λεπτή ζύμη που μοιάζει με ζυμαρικό ή αλλιώς με ζύμη λεπτού σιμιγδαλιού, εμποτισμένη σε γλυκό σιρόπι ζάχαρης και συνήθως με στρώσεις τυριού ή με άλλα συστατικά, όπως πηχτή κρέμα ή ξηρούς καρπούς, ανάλογα με την περιοχή.

Μπακλαβάς πολίτικος, με φυστίκι και κιουνεφέ - Νέο κατάστημα «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», Ερμού 119 - Εργαστήρι
Μπακλαβάς πολίτικος, με φυστίκι και κιουνεφέ.
kazan-ntipi-Ermou-119_Ergasthri-ta-Karamanlidika-tou-Fanh-neo-katasthma
Καζάν ντιπί

Παραδοσιακά γλυκά

Στο νέο κατάστημα – Εργαστήρι «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», στην οδό Ερμού 119, κοντά στην Ποικίλη Στοά της αρχαίας Αγοράς θα βρείτε παραδοσιακά, χειροποίητα γλυκά, ταψιού και άλλα, παρασκευασμένα με αγνές πρώτες ύλες. Ελάτε να δοκιμάσετε συνταγές της Ανατολίας, με αγνό βούτυρο, ζύμες και τα καλλίτερα προϊόντα, επίλεκτων Ελλήνων παραγωγών.

  • Μπακλαβάς Αρκαδίας
  • Μπακλαβάς Πολίτικος με φιστίκι Αιγίνης
  • Καζάν ντιπί
  • Μαλεμπί με κατσικίσιο γάλα, σαλέπι
  • Κιουνεφέ με κρέμα από κατσικίσιο γάλα
  • Κιουνεφέ με κατσικίσιο τυρί Ίου
Μπακλαβάς πολίτικος, με φυστίκι και κιουνεφέ - Νέο κατάστημα «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», Ερμού 119 - Εργαστήρι
Μπακλαβάς πολίτικος, με φυστίκι και κιουνεφέ.

Γλωσσάρι

Οι περισσότερες ονομασίες αυτών των γλυκών, είτε αποτελούν κατάλοιπο της Τουρκικής στην Ελληνική γλώσσα, είτε μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με τη Τουρκική τους ονομασία από τους πρόσφυγες της ανταλλαγής πληθυσμών το 1923, με τη συνθήκη της Λοζάνης. Δεν αποτελούν ωστόσο τουρκικά γλυκίσματα ή λέξεις όπως για παράδειγμα το ραβανί που προέρχεται από τα φαρσί και είναι δημοφιλές στην Περσία και τη Μέση Ανατολή, το κιουνεφέ που προέρχεται από τα αραβικά και συνηθίζεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, το μαλεμπί που προέρχεται από τη Κύπρο και έχει διαδοθεί στη Μέση Ανατολή, και το καζάν ντιπί από τη Μικρά Ασία. Ενδεικτικά:

Ελληνική γλώσσαΤουρκική γλώσσα
μπακλαβάςbaklava
καζάν ντιπίkazandibi
μαλεμπίmuhallebi
ταούκ κιοκσούtavuk göğsü
σαλέπιşurup
κιουνεφέkünefe
κανταΐφιkadayıf
ραβανίravani
γαλακτομπούρεκοmuhallebi dolu pasta
ζύμηhamur
επιδόρπιοtatlı

Σημειώσεις

Βικιπαίδεια: ΚιουνεφέΒικιπαίδεια: Μπακλαβάς (*) Τσάρλς Πέρι (Perry, Charles) – «The Taste for Layered Bread among the Nomadic Turks and the Central Asian Origins of Baklava», in A Taste of Thyme: Culinary Cultures of the Middle East (εκδόσεις Sami Zubaida, Richard Tapper), 1994. ISBN 1-86064-603-4.