Ελληνικά Π.Ο.Π. Τυριά

Στην Ευρώπη υπάρχει μια πληθώρα τυριών που παράγονται με ξεχωριστή μέθοδο και ιδιαίτερη γεύση, υφή και άρωμα τα οποία παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην παράδοση κάθε τόπου. Η Ε.Ε. παρά την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών και προσώπων, έχοντας αποδεχτεί τη διαφορετικότητα κάθε κράτους μέλους όσον άφορα στα έθιμα, στις παραδόσεις και στη διατροφή, θέσπισε τον κανονισμό 2081/92, για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό 510/2006.

Όσον αφορά τα τυριά, οι φυλές των αγροτικών ζώων, ο τρόπος διαχείρισης και εκτροφής των ζώων, οι εδαφο-κλιματικές συνθήκες της περιοχής μαζί με τη μέθοδο παρασκευής και ωρίμανσης των τυριών αποτελούν τους παράγοντες εκείνους οι οποίοι κάνουν ένα τυρί να ξεχωρίσει και να αποτελέσει τμήμα της παράδοσης μιας περιοχής. Η προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και κατά συνέπεια τα εισοδήματα των παραγωγών. Ταυτόχρονα, οι προστατευόμενες οι ονομασίες κατοχυρώνουν και τους καταναλωτές, σχετικά με την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουν.

Προδιαγραφές

Οι 21 προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης των ελληνικών τυριών έχουν ορισμένες κοινές προδιαγραφές. Παρασκευάζονται με παραδοσιακή τεχνολογία από γάλα το οποίο προέρχεται από φυλές αιγών, προβάτων ή και αγελάδων οι οποίες εκτρέφονται σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο περιβάλλον και η διατροφή τους βασίζεται στη χλωρίδα της περιοχής. Οι φυλές αυτές είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες και αξιοποιούν άριστα τους φτωχούς ελληνικούς βοσκότοπους, με την εκπληκτική όμως ποικιλία ενδημικής βλάστησης.

Οι ντόπιες φυλές ζώων χαρακτηρίζονται για τη χαμηλή γαλακτοπαραγωγή τους αλλά και για το ιδιαίτερα πλούσιας χημικής σύστασης και εξαιρετικών οργανοληπτικών ιδιοτήτων γάλα τους. Η παρασκευή και ωρίμανση των τυριών πραγματοποιούνται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Κατά την παρασκευή τους απαγορεύεται η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή συμπύκνωση γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων, χρωστικών, συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών. Οι ονομασίες στις οποίες έχει δοθεί προστασία υπάγονται σε σύστημα ελέγχου, ώστε να κατοχυρώνονται, τόσο οι παραγωγοί από απομιμήσεις, όσο και οι καταναλωτές από παραπλανητικές ενδείξεις στα τρόφιμα.

Οι έλεγχοι αφορούν στην ορθή τήρηση των προδιαγραφών και την ορθή χρήση της επισήμανσης. Απαγορεύεται η παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή, διακίνηση και εμπορία τυριού με κάποια από τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, εφόσον δεν πληρούνται όλες οι προδιαγραφές παραγωγής του.

Πίνακας Ελληνικών Τυριών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

ΟΝΟΜΑ ΤΥΡΙΟΥΕΙΔΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣΜΕΓΙΣΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ (%)ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΛΙΠΟΣ Ξ.Ο.(%)
ΤΥΡΙΑ ΑΛΜΗΣ
ΦέταΠρόβειο – Γίδινο56%43%
Καλαθάκι ΛήμνουΠρόβειο – Γίδινο56%43%
ΣφέλλαΠρόβειο – Γίδινο45%40%
ΜπάτζοςΠρόβειο – Γίδινο45%25%
ΜΑΛΑΚΑ ΤΥΡΙΑ
ΓαλοτύριΠρόβειο – Γίδινο75%40%
Κατίκι ΔομοκούΠρόβειο – Γιδινο75%40%
Πηχτόγαλο ΧανίωνΠρόβειο – Γίδινο65%50%
ΑνεβατόΠρόβειο – Γίδινο60%45%
ΚοπανιστήΠρόβειο – Γίδινο – Αγελαδινό56%43%
ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ
ΚασέριΠρόβειο – Γίδινο40%40%
ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ
ΚεφαλογραβιέραΠρόβειο – Γίδινο40%40%
Γραβιέρα ΑγράφωνΠρόβειο – Γίδινο38%40%
Γραβιέρα ΚρήτηςΠρόβειο – Γίδινο38%40%
Γραβιέρα ΝάξουΑγελαδινό38%40%
Λαδοτύρι ΜυτιλήνηςΠρόβειο – Γίδινο38%40%
ΜετσοβόνεΑγελαδινό ή Αγελαδινό – Πρόβειο – Γίδινο38%40%
Σαν ΜιχάληΑγελαδινό40%36%
Φορμαέλλα ΠαρνασσούΠρόβειο – Γίδινο50%40%
ΤΥΡΙΑ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ
ΜανούριΠρόβειο – Γίδινο60%70%
Ξινομυζήθρα ΚρήτηςΠρόβειο – Γίδινο55%45%
Ξύγαλο ΣητείαςΠρόβειο – Γίδινο75%33%

Πληροφορίες: «Ελληνικά Τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δ/ση Βιολογικής Γεωργίας – τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΔ-ΙΠΠ http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/cheese-low40.pdf

Πηγή: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/ellinikaproionta/1270-tiria

Μπορείτε να προμηθευτείτε τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, στα «Καραμανλίδικα του Φάνη», Σωκράτους 1 και Ευριπίδου 52.